След 2015 г. се очертава тенденция на спад в броя на

...
След 2015 г. се очертава тенденция на спад в броя на
Коментари Харесай

”Проверка на фактите” опроверга твърдения на Бойко Борисов за мигрантите

След 2015 г. се обрисува наклонност на спад в броя на незаконните мигранти, хванати на вход, излаз или навътре в страната. Най-ниската регистрирана точка е през 2019 година, след която наклонността се обръща и стартира последователно повишаване, като през въпросната 2020 г. се регистрира 60% растеж спрямо година по-рано. Подобна наклонност се вижда като цяло и на равнище Европейски съюз, като се вземат поради данните от най-използваните от незаконните мигранти направления за постигане до Западна Европа.

 

Борисов се похвали с нулева миграция преди 2 години, когато е бил министър председател по време на пресконференцията в централата на ГЕРБ на 7 декември. Точните му думи са:  " Преди две години, до момента в който отговарях аз за България, беше нулева миграцията и всички даваха за образец България по какъв начин се оправя с опазването на шенгенските граници ".

 

Официалната статистика на Министерство на вътрешните работи за противозаконната миграция демонстрира, че преди две години, през 2020 година - периодът, за който приказва Борисов, са хванати 3486 незаконни мигранти - число, което е надалеч от нула. Мигрантите са арестувани на вход на държавната граница, на излаз без регистрация и открити навътре в страната. Данните демонстрират, че най-вече са тези, хванати вътре в страната, т.е. тези, които сполучливо са преодолели оградата на границата и граничните патрули.

 

Действително, в съпоставяне 2022 година, през 2020-а хванатите мигранти са към четири пъти по-малко. До 5 декември тази година са арестувани 14 794 незаконни мигранти. Официалната статистика демонстрира, че пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 година - 30 548 души. През идващите години броят им последователно спада, като доближава най-ниското си равнище през 2019 г. – 2184 души. След това наклонността се обръща и стартира покачване, като през 2020 година скокът е близо с 60% спрямо година по-рано, а през 2021-ва – с три пъти повече спрямо предходната година.

 

Последният доклад на Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс ", демонстрира, че през първите единадесет месеца на тази година са открити повече от 308 000 противозаконни прекосявания на външните граници на Европейския съюз. Това съставлява нарастване от 68% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е най-високото равнище от 2016 г. Маршрутът през Западните Балкани остава най-активният, с 45% от всички разкрития за нелегално влизане на територията на Европейския съюз.

 

Пътят потегля от Турция, минава през Средиземно море, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и доближава Австрия, Германия, Швеция, Дания. Едно от разклоненията на този мигрантски път е през България. На второ място след западнобалканския маршрут се подрежда централносредиземноморският маршрут. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР